Kennis
Drie seizoenen ReduFlex Blue

Van den Ende Rozen heeft drie seizoenen ReduFlex Blue gebruikt. De eerste twee jaren is dat heel goed bevallen: de rozen werden beduidend langer. In 2014 verstoorde een merkwaardige temperatuurdip in augustus het beeld.Blauw licht remt de strekking en dus bij snijbloemen de steellengte. Minder blauw en verhoudingsgewijs meer rood licht is daarom goed voor lengte en productie. Met dat idee is ReduFlex Blue ontwikkeld. De coating laat minder blauw licht door en tevens minder infrarood. Dat laatste weert in hoge mate de warmte uit de kas.

Op voorstel van Mardenkro heeft Van den Ende Rozen de coating in 2012 uitgeprobeerd. Het bedrijf heeft twee vestigingen in Monster, samen 6 ha, en teelt momenteel Avalanche+ (wit) en Red Naomi (rood). “In 2012 hebben we 1,5 ha bedekt met ReduFlex Blue en de rest met ReduHeat. Toen teelden we nog het witte ras Akito. Daar zagen we onder de blauwwerende coating beduidend meer lengte. Je zag het als ze in de waterbak stonden en bij de sorteermachine. Het scheelde 3 à 4 cm met rozen die onder ReduHeat waren gegroeid. En in de zomer betaalt die lengte zich uit”, vertelt Sam van den Ende, samen met zijn broer en vader eigenaar van de kwekerij.

Red Naomi vervangt Akito
Het jaar erna wisselden ze Akito in voor Red Naomi. Vanwege de positieve ervaringen het jaar ervoor werd nu 3,3 ha bedekt met ReduFlex Blue en 1,1 ha met ReduHeat. “Dat was wel een beetje een gok”, geeft hij aan. “Het ras Red Naomi was nieuw voor ons, en collega-telers hadden geen ervaring met de nieuwe coating. Maar omdat het bij Akito zo goed uitpakte durfde ik het wel aan. We hebben het met de teeltvoorlichter doorgesproken. De plaatjes van de lichtspectrummeting bij deze coating waren overtuigend. Je ziet een duidelijke dip in het blauw”.

Bij een witte roos is het risico op knopverbranding klein; bij een rode ligt dat anders. Daarom trok hij bij 700 à 800 Watt PAR het scherm dicht, afhankelijk van de temperatuur. Met die strategie waren de resultaten ook bij dit ras uitstekend. “Het is ons zeer goed bevallen bij een jong gewas. Het eerste jaar oogsten we vrij snel een mooi product met zware stelen. Beter dan onze verwachting en beter dan onder ReduHeat. Ook hier dus weer alle tevredenheid over ReduFlex Blue.”

Koele zomer
In 2014 lag het wat anders. Van den Ende gebruikte dezelfde hoeveelheid coating en hanteerde dezelfde strategie bij het schermen. “Maar ReduFlex Blue sprong er ditmaal niet uit ten opzichte van ReduHeat. Op het oog zag je geen verschillen. En ook de metingen gaven nagenoeg geen verschil aan, bleek uit het tussenrapport. We hebben in 2014 een heel aparte zomer gehad, met een koele augustusmaand. Ik denk dat het daaraan ligt. Eigenlijk voelde het klimaat onder ReduHeat deze zomer wat prettiger aan en de productie daar lag zelfs iets hoger”, vertelt hij.

Positief beeld blijft
De conclusie uit drie jaar ervaring met ReduFlex Blue is overwegend positief. Het effect van een coating is altijd mede afhankelijk van het weer en dat is dit jaar – met toch tamelijk ongebruikelijke omstandigheden in augustus – weer gebleken.
Van den Ende: “Voor de rest zie ik vooral positieve kanten. Je kunt met minder emmers toe dan bij ReduHeat. Bovendien wordt de coating ook niet doorzichtig bij dakberegening en houdt hij de warmte goed buiten.”

 


Terug naar overzicht

Ook interessant:


Lange rozen onder ReduFlex Blue

Lange rozen onder ReduFlex Blue

Bij veel hitte blijven rozen snel aan de korte kant. Nice2Get! heeft nu bijna drie seizoenen ervaring met ReduFlex Blue. “We zien duidelijk meer strekking”, vertelt eigenaar Robert Koot.

Wilt u meer weten?

Wij publiceren diepgaande kennis artikelen voor telers en teelt-adviseurs om u inzicht te geven in klimaat- en lichtregulering met onze producten.

U kunt opgeven welke artikelen u wilt ontvangen. U kunt altijd uitschrijven.

ReduSystems® is een merk van Mardenkro B.V. Copyright © Mardenkro B.V.