Kennis
Coaten in lagen is interessant voor alle telers

Onder telers leven veel vragen over lichtverlies in relatie tot het aanbrengen van een coating. Door slim de ReduSystems-producten in te zetten is het mogelijk om ‘met het licht mee te schermen’. Hier enkele tips om met uw klanten te bespreken.

Coatings in meerdere lagen aanbrengen

De afgelopen jaren is in de praktijk ervaring opgedaan met het opbrengen van meerdere lagen ReduSol of het combineren van twee verschillende coatings. Door de producten in lagen op de juiste manier over elkaar aan te brengen is het mogelijk om in te springen op het seizoen. Het gemengd toepassen van ReduSystems-producten is niet wenselijk. Dit gaat ten koste van de werking.

Meer lagen coating

ReduSol is de traditionele coating die alle warmte uit de kas wegschermt. In het voorjaar kan een volledige ReduSol-dosering soms te veel lichtverlies geven. Er is in de chrysantenteelt ervaring opgedaan met het aanbrengen van meerdere, dunne ReduSol-lagen. Een dunne laag in het voorjaar haalt de scherpte uit het licht en zorgt voor een mild kasklimaat. Dit komt de kleuring van de bloemen ten goede en kost geen groei. Naarmate richting de zomer de zon sterker wordt, kan vervolgens een tweede laag worden opgebracht.

Door het over elkaar heen ‘leggen’ van verschillende ReduSystems-producten is het mogelijk nauwkeuriger in te springen op de behoeftes van het gewas. Mardenkro heeft in samenwerking met klanten proeven gedaan met een combinatie van ReduHeat of ReduFuse en ReduSol, waarbij ReduSol als tweede laag is opgebracht.

Met het licht mee

ReduHeat laat het PAR-licht in hoge mate door, maar reflecteert de IR-straling (warmte). Zo is er aan het begin van het seizoen voldoende groeilicht in de kas. Naarmate de zon feller wordt, is het advies om over ReduHeat een dunne laag ReduSol aan te brengen. Zo reduceer je in de zomer de overtollige instraling. In de loop van het jaar slijt de ReduSol-toplaag er vervolgens af door regen en UV, terwijl de ReduHeat nog op het dek aanwezig blijft. In het najaar biedt deze laag dan nog bescherming voor als er warme dagen volgen.

Aan het einde van het seizoen zijn beide lagen in één keer te verwijderen met ReduClean zodat in de winter de maximale hoeveelheid licht in de kas valt. Een vergelijkbare aanpak is ook te adviseren met ReduFuse (IR).

Verdieping:

Combineren van ReduSystems producten

Chrysanten beschermen met meerderde dunne lagen ReduSol

Coatings zorgen voor maximale efficiëntie van de fotosynthese


Terug naar overzicht

Ook interessant:


Combineren van ReduSystems producten

Combineren van ReduSystems producten

Sinds de introductie van ReduHeat in 2005 vragen gebruikers ons frequent of het mogelijk is om verschillende ReduSystems coatings te combineren met elkaar. Voor de duidelijkheid bedoelen we met combineren het over elkaar 'leggen' van coatings.

Wilt u meer weten?

Wij publiceren diepgaande kennis artikelen voor telers en teelt-adviseurs om u inzicht te geven in klimaat- en lichtregulering met onze producten.

U kunt opgeven welke artikelen u wilt ontvangen. U kunt altijd uitschrijven.

ReduSystems® is een merk van Mardenkro B.V. Copyright © Mardenkro B.V.