Kennis
Betere kwaliteit met ReduFuse-coatings

Minder neusrot in cherrytomaten en puntpaprika’s, geen anthocyaanvorming op gele paprika’s of meer groei in de hoge draad komkommerteelt. De coatings ReduFuse en ReduFuse IR zorgen in de groenteteelt niet alleen voor opbrengstverhoging, maar ook voor een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit.

High Wire Cucumbers

Onder een diffuus kasdek neemt in de groenteteelt de productie toe met 5 tot 10 procent, aldus onderzoek door Wageningen UR. Het vervangen van standaard glas door diffuus glas is voor bestaande kassen echter geen optie. Voor deze kassen levert Mardenkro twee coatings die zonlicht dat in de kas valt diffuus maken, namelijk ReduFuse en ReduFuse IR.

Generatief of vegetatief

Het aanbrengen van een diffuse coating op het kasdek heeft effect op de ontwikkeling van het gewas. Diffuus licht dringt namelijk dieper door in het gewas en bereikt daardoor ook de onderste bladeren. De fotosynthese van de plant neemt daardoor toe met als resultaat een productiever gewas. Dankzij de betere lichtverdeling over het gewas ondervindt het gewas minder stress en is de groei sterker. Voor gewassen die van nature sterk groeien, zoals het populaire tomatenras Merlice, is het niet aan te bevelen om het licht in de kas diffuus te maken met een coating. Het gewas kan dan niet voldoende generatief worden gestuurd. Er zijn echter situaties dat een diffuse coating voor sterk groeiende gewassen wel zinvol is, zoals bij belichte teelten en teelt in zuidelijkere landen.

Betere kwaliteit

Naast de hogere productie heeft het aanbrengen van ReduFuse of ReduFuse IR op het kasdek voor verschillende groentegewassen ook belangrijk kwaliteitsvoordelen. Enkele voorbeelden:

Paprika

 • Minder misvormde vruchten
 • Minder zonnebrand
 • Gele paprika heeft minder problemen met bruine vlekken door anthocyaanvorming op de vruchten
 • Puntpaprika heeft minder neusrot

Tomaat

 • Cherrytomaten hebben minder neusrot
 • Betere bestuiving door hommels

Komkommer

 • Hogedraadteelt heeft minder stress in de kop van het gewas. Dit leidt tot betere groei en minder vruchtabortie

Aardbei

 • Grovere vruchten
 • Betere bestuiving

ReduFuse of ReduFuse IR

Het verschil tussen ReduFuse en ReduFuse IR zit voornamelijk in de warmtewerende eigenschappen. ReduFuse IR weerkaatst namelijk, in tegenstelling tot ReduFuse, een deel van de warmtestralen, het infrarode licht (IR). Daarnaast weert deze coating ook een klein percentage van het PAR-licht.

Tabel: Vergelijking eigenschappen bij coating met 20 emmers per ha.

  Haze* Warmte scherming Groeilicht scherming (PAR) Slijtvastheid
ReduFuse 70% +++++ +++++ +++++
ReduFuse IR 70% +++++ +++++ +++++
ReduHeat 30% +++++ +++++ +++++

* Haze is de maat voor diffusiteit

De keuze tussen ReduFuse of ReduFuse IR hangt in de groenteteelt in de eerste plaats af van de locatie van de kas. In Nederland is het vaak niet nodig om te kiezen voor ReduFuse IR, maar er zijn groentetelers met een oudere, lage kas die positieve ervaringen hebben met deze coating om de temperatuur in de kas in de zomermaanden op peil te houden. In Zuid-Europa heeft ReduFuse IR voorkeur boven ReduFuse omdat daar warmtewering heel belangrijk is.

Dosering

Het aantal emmers ReduFuse of ReduFuse IR dat moet worden opgebracht, wordt bepaald door:

 • De mogelijkheden tot het luchten van de kas
 • De noord-zuid oriëntatie
 • De aanwezigheid van schermdoeken
 • De leeftijd van de kas

Het gewenste aantal emmers ReduFuse IR per ha is over het algemeen wat hoger dan het aantal emmers ReduFuse.

Wilt u weten wat het beste product is voor uw teelt en locatie?

Uitgebreid productadvies Download diffuus brochure


Terug naar overzicht

Ook interessant:


Hete zomer van 2018 vergroot belangstelling voor diffuse coatings

Hete zomer van 2018 vergroot belangstelling voor diffuse coatings

De hete zomer van 2018 was voor veel telers een leerervaring. Onder zulke omstandigheden heeft het gewas duidelijk meer bescherming nodig. Veel telers kijken om die reden met belangstelling naar ReduFuse of ReduFuse IR.

Lees meer over bescherming door diffuus licht

Wilt u meer weten?

Wij publiceren diepgaande kennis artikelen voor telers en teelt-adviseurs om u inzicht te geven in klimaat- en lichtregulering met onze producten.

U kunt opgeven welke artikelen u wilt ontvangen. U kunt altijd uitschrijven.

ReduSystems® is een merk van Mardenkro B.V. Copyright © Mardenkro B.V.