Kennis
Steeds meer rozentelers enthousiast over ReduFlex Blue

Een groeiend aantal rozentelers profiteert van de voordelen van ReduFlex Blue. Door blauw licht weg te schermen, verbetert de steellengte.

Applicatie van ReduFlex Blue bij kwekerij Rozenhof.

De kleur van het licht beïnvloedt de groei en ontwikkeling van het gewas. Planten ‘zien’ de kleuren met lichtgevoelige pigmenten zoals fytochroom, cryptochroom en fototropines. Ieder van deze pigmenten is gevoelig voor een bepaalde kleurenrange. De lichtkleur zorgt ervoor dat zo’n pigment in een bepaalde stand geschakeld wordt. Dat is het startsignaal voor een hele reeks aan processen die uiteindelijk de opbouw van de plant bepalen. Door het licht te sturen, kun je dus de plantvorm sturen.

Langere stelen bij rozen

Bij rozen wil je vaak graag wat meer lengte. Een langere steel levert immers meer geld op. Het is bekend dat de lengtegroei sterk bepaald wordt door de verhouding tussen rood en verrood licht. Bij meer verrood (ten opzichte van rood) wordt het gewas langer.
Met coatings kun je de verhoudingen tussen de lichtkleuren veranderen door selectief een bepaalde kleur tegen te houden. Je zou dus de inval van rood licht wat kunnen remmen. Als dat technisch mogelijk is, blijft het toch een lastige benadering. Het komt namelijk best nauw en te veel verrood (ten opzichte van rood) leidt snel tot iele langgerekte planten. Dan zijn de stelen wel langer, maar de uiterlijke kwaliteit loopt duidelijk terug.
Blauw licht biedt meer aanknopingspunten. Deze kleur heeft een hele range aan effecten in de plant. Hij zorgt ervoor dat de huidmondjes verder openen, maar remt bij nieuw blad tevens het aantal huidmondjes. Verder zorgt blauw licht ervoor dat het water gemakkelijker door het blad beweegt. Maar de meest interessante eigenschap in dit verband is dat deze lichtkleur de lengtegroei remt.

Natuurlijke variatie

ReduFlex Blue remt specifiek de inval van blauw licht en verandert hiermee de verhouding van lichtkleuren in het PAR gebied.
In theorie zou dat bij alle rozen tot een grotere steellengte kunnen leiden. In een kas zijn de omstandigheden echter altijd wisselend. In de eerste plaats zit in het zonlicht al veel variatie. In het voorjaar is het aandeel blauw in het natuurlijke licht groter dan in de zomer en als er in de zomer een wolk overdrijft, is er ook tijdelijk meer blauw licht. In de avondschemering is er veel verrood, wat de strekking stimuleert. Maar als de assimilatielampen dan aan zijn, geven die zo veel rood licht dat het verrood-effect in het geheel niet plaatsvindt.

Rozen houden van ReduFlex Blue

De combinatie van natuurlijke omstandigheden en coating zal in verschillende regio’s verschillend uitpakken. Daarom is het toch een kwestie van uitproberen bij welke gewassen en in welke regio’s ReduFlex Blue een nuttige bijdrage kan leveren. Bij roos is dat inmiddels voldoende bewezen. Telers over de hele wereld hebben positieve ervaringen: in Nederland, België, Oostenrijk, Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland, Kazachstan, Ecuador en Colombia.
In veel gevallen is een bijkomend voordeel dat ReduFlex Blue in de zomer voor een koelere kas zorgt. Dat komt omdat blauw licht relatief energierijk is. Als je dat wegfiltert, warmt de plant minder snel op; daarnaast heeft de coating ook een infrarood werende eigenschap.


Terug naar overzicht

Ook interessant:


ReduHeat of ReduFlex Blue?

Sinds er fotoselectieve coatings op de markt zijn, kan er meer teeltspecifiek licht worden aangeboden aan de plant. ReduHeat is de eerste fotoselectieve coating die speciaal ontwikkeld is voor de tuinbouw.

Kleur van het licht van belang

De kleur van het licht heeft effect op de efficiëntie van de fotosynthese maar ook op groei en ontwikkeling. Het wordt steeds meer mogelijk om daar rekening mee te houden.

Wat is het effect van verschillende lichtkleuren op mijn teelt?

Wilt u meer weten?

Wij publiceren diepgaande kennis artikelen voor telers en teelt-adviseurs om u inzicht te geven in klimaat- en lichtregulering met onze producten.

U kunt opgeven welke artikelen u wilt ontvangen. U kunt altijd uitschrijven.

ReduSystems® is een merk van Mardenkro B.V. Copyright © Mardenkro B.V.