Kennis
Minder ziekten en betere kwaliteit onder diffuse coating

Agrokultura Group weet steeds beter de balans te vinden tussen optimale benutting van het zonlicht en bescherming van het gewas. Sergei Volkov vertelt in de video hoe de coatings van ReduSystems daar een grote rol bij spelen.

 

 

Het bedrijf teelt 58 hectare tomaten, komkommers, paprika’s, aubergines en aardbeien in Kashira, op 120 km afstand van Moskou. In de zomer lopen de temperaturen in het landklimaat hoog op. “Als we dan geen maatregelen nemen, raken de planten oververhit. Ze worden ieler en erg vatbaar voor ziekten en plagen”, vertelt Volkov. In het verleden ging daarom ’s zomers het beweegbare scherm een groot deel van de dag dicht.
De komst van coatings van ReduSystems betekende echt een uitkomst. Eerst deden ze ervaring op met ReduSol en ReduHeat, daarna de diffuse coatings. Daaruit volgde dat de tomaten en komkommers het beste beschermd kunnen worden met ReduFuse IR, en de jonge planten met ReduSol. “Dat hebben we het afgelopen jaar zo gedaan en het is goed bevallen. Daarom gebruiken we komend seizoen dezelfde methode”, zegt hij.

Licht omzetten in productie

De jonge planten zijn erg kwetsbaar. Een flinke laag ReduSol (twintig emmers per hectare) zorgt voor bescherming tegen licht en hitte zodat ze goed kunnen ontwikkelen. De producerende tomaten- en komkommerplanten kunnen veel meer licht aan. Zij krijgen de bescherming van 16 emmers ReduFuse IR per hectare. Deze coating verdeelt het licht in het gewas en houdt de warmtestraling tegen zodat de planten niet overmatig opwarmen.
“Onder ReduFuse IR zie je geen felle lichtvlekken meer, die anders stress in het gewas zouden veroorzaken. Het licht valt dieper in het gewas en het wordt horizontaal en verticaal egaal verspreid. Dat verbetert het kasklimaat. Je kunt het gewoon zien: de planten zien er beter uit. De productiviteit is hoger, de productkwaliteit beter en er komen minder ziekten en plagen voor”, zegt Volkov.
Incidenteel is het nog nodig het beweegbare scherm in te zetten, maar in het algemeen kan het gewas heel veel licht nuttig omzetten in productie. En ook niet onbelangrijk: het werkklimaat voor de mensen in de kas is enorm verbeterd door de coatings.

Bekijk deze en meer videos op het Mardenkro youtube kanaal


Terug naar overzicht

Ook interessant:


Houd de stress uit het gewas deze zomer

Houd de stress uit het gewas deze zomer

Planten houden erg van gelijkmatigheid. Alle stress zorgt voor minder productie of leidt tot kwaliteitsverlies. Coatings helpen u om tot een rustige teelt te komen.

Lees meer over voorkomen van stress

Wilt u meer weten?

Wij publiceren diepgaande kennis artikelen voor telers en teelt-adviseurs om u inzicht te geven in klimaat- en lichtregulering met onze producten.

U kunt opgeven welke artikelen u wilt ontvangen. U kunt altijd uitschrijven.

ReduSystems® is een merk van Mardenkro B.V. Copyright © Mardenkro B.V.